Η διάρκεια μιας συνεδρίας είναι 50 λεπτά. Το πόσο συχνά χρειάζεται να πηγαίνει κάποιος στον ψυχολόγο, είναι κάτι που ορίζεται από τον ειδικό και τον θεραπευόμενο με βάση τη σοβαρότητα της κατάστασης που χρειάζεται αντιμετώπιση. Συνήθως οι συνεδρίες είναι εβδομαδιαίες, μπορεί όμως να πραγματοποιούνται πιο συχνά ή και πιο αραιά ανάλογα με την περίπτωση.
Στις περισσότερες περιπτώσεις οι γονείς μπορούν να προλάβουν ή και να διαχειριστούν πολλά από τα προβλήματα που μπορεί να παρουσιάσουν τα παιδιά τους. Υπάρχουν, όμως, περιπτώσεις που νιώθουν ανήμποροι είτε γιατί δεν γνωρίζουν τι να κάνουν ή γιατί προσπαθούν με λάθος τρόπο και δίχως αποτέλεσμα.
Ο ψυχολόγος είναι απαραίτητος όταν:
- Υπάρχουν προβλήματα στην επικοινωνία του γονέα με το παιδί.
- Το παιδί/έφηβος διακατέχεται από άγχος, κατάθλιψη, φοβίες, κρίσεις πανικού, συχνές εναλλαγές διάθεσεις, εμμονές κ.λπ.
- Παραπονιέται διαρκώς για πονοκέφαλο, πόνους στην κοιλιά, αϋπνίες ή έχει συχνοουρία χωρίς να ανιχνεύεται ιατρική αιτία.
- Εμφανίζει προβλήματα συμπεριφοράς όπως ψέμα, κλοπή, ξεσπάσματα θυμού, ή άλλες ασυνήθιστες συμπεριφορές απο αυτές που έχετε συνηθίσει.
- Η οικογένεια έχει βιώσει έναν χωρισμό ή ένα θάνατο και χρειάζεται ειδική διαχείριση για το παιδί/έφηβο, ή περνάει μία δύσκολη περίοδο εξαιτίας ενός έντονου τραυματικού γεγονότος που δεν μπορεί να διαχειριστεί ούτε ο γονέας, αλλά ούτε και το παιδί.
- Αντιμετωπίζει δυσκολίες στις σχέσεις με τους συνομήλικους του, νιώθει μοναξιά, απομόνωση, έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση, δε φέρει εμπιστοσύνη στους άλλους, επιλέγει φίλους που παρουσιάζουν άσχημες συμπεριφορές.
- Παρουσιάζει προβλήματα στη σχολική του επίδοση, έχει έλλειψη ενδιαφέροντος για το σχολείο, μαθησιακές δυσκολίες, ΔΕΠ-Υ, εμπλοκή σε σχολικό εκφοβισμό, σχολική άρνηση κ.λπ.
- Καταναλώνει αλκοόλ, κάνει κατάχρηση ναρκωτικών ή επιλέγει φίλους που είναι χρήστες ουσιών.
- Έχει τραυματικές εμπειρίες απο σεξουαλική κακοποίηση/παρενόχληση, σχολικό εκφοβισμό, κ.λπ.
- Συγχέεται σχετικά με τον σεξουαλικό του προσανατολισμό.
- Υπάρχουν χρόνια προβλήματα υγείας που επηρεάζουν τη ζωή του, όπως διαβήτης, διατροφικά προβλήματα, επιληψία, κ.λπ.
- Υπάρχει υποψία κάποιας ψυχικής διαταραχής.
Πολύ συχνά το επάγγελμα του ψυχολόγου μπερδεύεται με αυτό του ψυχιάτρου. Ωστόσο ενώ και οι δυο ασχολούνται με την ψυχική υγεία του ατόμου και σε κάποιες περιπτώσεις συνεργάζονται, οι ρόλοι τους είναι απολύτως ξεχωριστοί.
Ο ψυχολόγος είναι πτυχιούχος αποκλειστικά της επιστήμης της Ψυχολογίας ενώ ο ψυχίατρος έχει ολοκληρώσει σπουδές Ιατρικής και έχει ειδικευτεί στην Ψυχιατρική. Η σημαντικότερη διαφορά των δύο αυτών επαγγελμάτων έχει να κάνει με το γνωστικό αντικείμενο των σπουδών και τον τρόπο παρέμβασης.
Ο ψυχίατρος ασχολείται με ψυχικές διαταραχές σε οργανική βάση και έχει τη δυνατότητα να παρέμβει με φαρμακευτική αγωγή. Αρκετοί ψυχίατροι εκπαιδεύονται και στην ψυχοθεραπεία αποκτώντας έτσι τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν και ψυχοθεραπευτικά.
Σε αντίθεση, ο ψυχολόγος εστιάζει στις γνωστικές, συμπεριφοριακές και συναισθηματικές πλευρές των συμπτωμάτων, αναζητεί τις αιτίες που τα συντηρούν και επεμβαίνει σε αυτές. Στον ψυχολόγο μπορεί να απευθυνθεί όποιος αντιμετωπίζει ψυχολογικό πρόβλημα που δυσκολεύει την καθημερινότητά του ακόμα και όταν δεν υπάρχει ψυχική διαταραχή ή ψυχοπαθολογία.
Η ψυχολογική αξιολόγηση του παιδιού/εφήβου μπορεί να γίνει μέσω του παιχνιδιού, του ιχνογραφήματος και -όπου χρειάζεται- μιας σειράς εξειδικευμένων προβολικών και ψυχομετρικών εργαλείων, διερευνόντας το ψυχολογικό προφίλ του με σκοπό τη δημιουργία της κατάλληλης θεραπευτικής αντιμετώπισης.
Αφού έχει ολοκληρωθεί η συνεδρία με το παιδί και η διαδικασία αξιολόγησης, ο ψυχολόγος καλεί τους γονείς για να τους ενημερώσει σχετικά με τα αποτελέσματα στα οποία οδηγήθηκε. Στόχος είναι να γίνουν γνωστές οι ανάγκες του παιδιού και με βάση αυτές, να συζητηθεί με τους γονείς η θεραπευτική παρέμβαση.
Η συνεδρία μπορεί να πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά μέσω βίντεο (Skype, Facetime) ή από κοντά.
Σε περίπτωση που ενδιαφέρεστε, μπορείτε να επικοινωνήσετε είτε συμπληρώνοντας τη φόρμα ή μέσω email ώστε να προγραμματίσουμε μία δωρεάν συνάντηση μέσω Skype, ή ένα τηλεφώνημα. Η συνεδρία αυτή θα είναι χωρίς χρέωση και ο σκοπός της είναι να διαπιστώσετε αυτοπροσώπως εάν θα θέλατε να δουλέψετε μαζί μου.
Αυτό διαφέρει ανάλογα με τις ανάγκες κάθε πελάτη και τους στόχους που θα θέσουμε από κοινού.
Το κόστος της κάθε συνεδρίας είναι 50 ευρώ και μπορεί να καταβληθεί μέσω πιστωτικής κάρτας, κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό ή με μετρητά.
Δεν υπάρχει πρόβλημα αν η ακύρωση πραγματοποιηθεί 48 ώρες πριν από τη συνεδρία μας. Δυστυχώς, σε κάθε άλλη περίπτωση το ποσό θα πρέπει να καταβληθεί ακέραιο. Θεμελιώδης αρχή κάθε συνεργασίας είναι ο αμοιβαίος σεβασμός για το χρόνο του άλλου.
Η συμβουλευτική των γονέων έχει ως βασικό στόχο να βοηθήσει τους γονείς ώστε να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις δυσκολίες του παιδιού τους. Η παρουσία των γονιών στην συμβουλευτική τους δίνει τη δυνατότητα να εκτιμήσουν την ποιότητα της σχέσης τους με το παιδί, να κατανοήσουν τη θετική και την αρνητική συμπεριφορά του παιδιού τους και να την ενισχύσουν ή να την διορθώσουν αντίστοιχα.
Είναι η σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου.
Η εχεμύθεια είναι το πρώτο πράγμα που θα συζητήσουμε προκειμένου να νιώσει τόσο ο γονέας, όσο και το παιδί, ασφάλεια και σιγουριά ώστε να εμπιστευθεί ό,τι τον προβληματίζει. Είναι σημαντικό ο θεραπευόμενος να νιώθει αποδεκτός και σεβαστός και όχι ότι κρίνεται ή ελέγχεται. Ωστόσο, είναι εξίσου σημαντικό για να υπάρχει καλή επικοινωνία και σωστή αντιμετώπιση, να νιώθει εξίσου άνετα και ο θεραπευτής.
Για τη διαφύλαξη της ψυχοθεραπευτικής σχέσης είναι απαραίτητο να μπαίνουν και να τηρούνται κάποιοι τυπικοί κανόνες (τακτικός χρόνος και τόπος συνάντησης, συμφωνημένη αμοιβή κ.λπ.) και όρια για να διευκολύνουν το σκοπό της συνεδρίας.
Θεραπευτής και θεραπευόμενος δεν μπορούν να έχουν διαπροσωπική ή άλλη σχέση που ξεπερνά την επαγγελματική.
Σύμφωνα με έρευνες, η ψυχολογική υποστήριξη μέσω του διαδικτύου (συνεδρίες μέσω Skype) δεν διαφέρει σε θεραπευτικό αποτέλεσμα από την κλασική ατομική συνεδρία στο γραφείο του ειδικού, καθώς ο ψυχολόγος εφαρμόζει με τον ίδιο τρόπο τις επιστημονικές του γνώσεις και τεχνικές.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις συνεδρίες μέσω Skype πατήστε εδώ