Η ψυχολογία του θυμού και τρόποι αντιμετώπισης του.

Θυμός….το δύσκολο συναίσθημα στη ζωή μας. Ο θυμός είναι μια φυσική, αυτόματη απάντηση στις απειλές, μας επιτρέπει να πολεμήσουμε και να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας όταν νιώθουμε απειλή. Πρόκειται για ένα σύνολο αντιδράσεων στη μιμική του προσώπου, στη στάση του σώματος, στον τόνο της φωνής μας, κλπ.

Αισθανόμαστε θυμό όταν:

  1.  Θέλουμε να κυριαρχήσουμε και να επιβληθούμε.
  2.  Έχουμε χαμηλή αυτοπεποίθηση.
  3.  Κυριαρχεί το συναίσθημα της αδικίας.
  4.  Παρερμηνεύουμε καταστάσεις.
  5.  Αναζητάμε ερεθίσματα με σκοπό την συναισθηματική αποφόρτιση από κάτι άλλο στο οποίο δεν έχουμε αντιδράσει.

Η έκφραση του θυμού διαφέρει για τον καθένα μας. Κάποιοι αποσύρονται και καταπιέζουν το συναίσθημα αυτό, και πιθανώς να ενοχοποιούνται με σειρά ψυχοσωματικών συμπτωμάτων. Ενώ άλλοι, όταν θυμώνουν, εκτονώνουν το συναίσθημα αυτό φωνάζοντας σε άλλους, βρίζοντας, προκαλώντας ζημιές ή προβαίνουν σε πιο ακραίες εκφράσεις βίας προς τον εαυτό τους ή τους άλλους. Πάνω στην έκρηξη τους, δηλαδή, βγάζουν λεκτική, ή σωματική επιθετικότητα, που συνήθως ενέχουν αρκετά τον κίνδυνο καταστροφής των διαπροσωπικών σχέσεων. Όταν ο θυμός οδηγεί σε συνεχή ξεσπάσματα επιθετικότητας και διενέξεις, τότε μιλάμε για κακοποιητικό θυμό.

Τα άτομα με θυμό, συνήθως προσπαθούν να επικοινωνήσουν με λανθασμένο τρόπο τις ανάγκες τους ή το μήνυμα “Δώσε μου προσοχή, νιώθω πληγωμένος/η, προδομένος/η“.

Για αυτό, είναι σημαντικό να γίνεται διαχωρισμός ανάμεσα στον θυμό και την οργή, στην ενόχληση, την πικρία, το μίσος, την απόγνωση, τον φόβο, την θλίψη, και να υπάρχει ένας υγιής τρόπο διαχείρισης του θυμού, όπου το άτομο είναι σε επαφή με τον εαυτό του, αναγνωρίζει τις ανάγκες του, και προσπαθεί να λεκτικοποιεί το πως νιώθει με ψυχραιμία και λογική.

Όποτε νιώθεις θυμωμένος, προσπάθησε να:

  • Αναγνωρίζεις τον θυμό σου.

Όταν νιώθω θυμωμένος, σταματώ για να παρατηρήσω πως αισθάνομαι. Τι με κάνει να θυμώσω; Πως εκδηλώνεται ο θυμός μου;

  • Κάνε μια παύση.

Απομακρύνομαι από την κατάσταση που με κάνει να θυμώνω και κάνω κάτι που θα με βοηθήσει να χαλαρώσω, όπως να κάνω ένα διάλειμμα, να πάρω βαθιές αναπνοές ή να κάνω άσκηση. Φροντίζω, λοιπόν, να περιορίσω το καθημερινό άγχος, τους έντονους ρυθμούς ζωής, και τότε ο έλεγχος του θυμού θα γίνει καλύτερος.

  • Εκφράζω τον θυμό μου με υγιή τρόπο.

Όταν νιώσω ήρεμος/η, επικοινωνώ τον προβληματισμό και τις σκέψεις μου.

  • Δεν επικρίνω τον εαυτό μου ή τους άλλους.

Όταν είμαι θυμωμένος/η, είναι εύκολο να επικρίνω. Ωστόσο, αυτό δεν θα με βοηθήσει να νιώσω καλύτερα. Αντ’ αυτού, επικεντρώνομαι στο να αντιμετωπίσω την κατάσταση που με κάνει να θυμώνω.

 

Είναι σημαντικό να θυμάστε πως ο θυμός είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα. Ωστόσο, όταν ο θυμός εκφράζεται με δυσλειτουργικό τρόπο, μπορεί να οδηγήσει σε επιθετικότητα, βία, και καταστροφικές τοξικές συμπεριφορές ή σχέσεις.

Αν δεν μπορείτε να διαχειριστείτε τον θυμό που νιώθετε μέσα σας, καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας.

 

Μη ξεχνάς, είμαι πάντα εδώ για να το συζητήσουμε.

Γράψε ένα σχόλιο